中文科 – 山旮旯

10484727_1500434986900093_1120308133769690806_n

對於由細到大都講廣東話嘅香港人,有無發現我哋好多時講嘅嘢都「有音無字」咖呢?就係因為呢個緣故,我哋平時用Whatsapp、微博、Facebook嗰陣,都會假借同音字嚟取替一啲所謂「有音無字」嘅字去表達自己嘅意思 (好似我哋個專頁咁!)。而當個個都咁寫嘅時候,大家亦都唔會再去慢慢深究「啱」同「錯」,就算明知係錯,我哋都會繼續「錯落去」,因為咁樣反而仲能夠將意思表達得更加傳神,更加貼切。其實廣東話並非「有音無字」,只不過係我哋唔識寫咁解咖喳!喺《山旮旯》呢個環節,我哋會陸續介紹一啲得意嘅中文字。當中有啲係「你未見過,但係日日都講」嘅字、亦都會有「你見過,但係未用過」嘅字、又或者「你又未見過,又未用過」嘅字。雖然你睇咗都唔會用,不過睇吓無妨吖!

 


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s