第三集 – 打甂爐

又到咗《山旮旯》嘅時間喇喎!大家今日係唔係覺得凍咗好多呢?咁返工返學之前記得著多件衫,唔好冷親呀!天氣突然凍咗咁多,真係好想約埋三五知己圍埋一齊打邊爐,諗起都有啲肚餓。

香港仔補習社4

講開打邊爐,大家又知唔知道,原來我哋一直以嚟寫嘅「邊」字都係錯咖呢?嗱,唔講你真係唔知,其實正確嚟講,我哋係應該寫成「打甂爐」先至啱咖!「打甂爐」意思即係「吃火鍋」,「甂」讀作「邊」,係古時一種用瓦製成嘅闊口器皿。我哋家陣成日將「甂」寫成「邊」,大概係因為我哋通常都會成班人圍喺個爐邊度一齊「烚吓烚吓」,所以我哋而家咪借用咗個「邊」字嚟代替個「甂」字囉!

田灣補習社4

咁個「烚」字又係唔係真係咁寫咖?話埋俾你聽嘞!其實係應該寫作「煠」咖!「煠」係其中一種煮食方法,意思即係就咁用滾水將啲食物整熟,亦都即係我哋平時所講嘅「白煠」。「打甂爐」嗰陣,我哋咪就係用呢種方法整熟啲嘢嚟食咖囉,所以有時你都會聽到我哋啲香港人講話「煠吓煠吓」嚟去到表達「打甂爐」呢個意思咖!大家記住喇!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s